Beschrijving sculptuur

"Leraar met kinderen" is een door de kunstenaar en medailleur Joop Hekman (1921-2013) vervaardigde bronzen sculptuur.

Het werk staat voor het Willem de Zwijgercollege aan de Nieuwe 's-Gravelandseweg in Bussum en stelt een docent met zijn leerlingen voor. 

Levensbeschrijving Hekman

Johan Christiaan (Joop) Hekman (24 maart 1921 - 28 december 2013) wilde al kunstenaar worden toen hij 9 jaar oud was. Aldus begon hij op veertienjarige leeftijd bij zijn oom, Willem van Kuilenburg, beeldhouwlessen te volgen. Daarnaast gaf graficus Willem van Leusden hem onderwijs in tekenen. Nog voordat hij naar de Kunstacademie ging leerde hij medailleren van Johannes Cornelis Wienecke.  

Hekman volgde tussen 1938 en 1942 (toen hij moest onderduiken) de Academie Kunstoefening in Arnhem, waar hij onder meer onderricht kreeg van Jacobs van den Hof (beeldhouwen) en Frans Zwollo (edelsmederij). Nadat hij zijn opleiding had afgerond vond hij in het na-oorlogse Nederland vrijwel altijd werk en zeer veel opdrachten. Hij werkte dan ook liever in opdracht dan in vrije expressie. 

Zijn werk omvat sculpturen, ontwerpen voor gedenkmunten, watermerken en muurreliëfs.  In 1949 won Hekmanj de opdracht tot het maken van een beeld voor de schouwburg in Utrecht. 

Toen hij 65 jaar oud was stopte hij definitief met het houwen van beelden. Over die beelden zei hij: "Een beeld van mij. Daar moet je op kunnen klimmen, in kunnen zitten. Het moet mensen aantrekken en bezighouden, de hele omgeving met architectuur en al erbij betrekken".

Hekman, die jarenlang aan de Agnietenstraat in Utrecht woonde, overleed aldaar op 92-jarige leeftijd in 2013. 

Bekende werken

Het oeuvre van Hekman is veelomvattend. Hij maakte een groot aantal beelden in opdracht van de landelijke overheid en de diverse gemeenten, zoals Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Zwolle en Leeuwarden en ontwierp daarnaast vele portretpenningen.  Onderstaand volgen enige voorbeelden. 

Penningen

Penning naar aanleiding van het huwelijk van Prinses Margriet

Naar aanleiding van het huwelijk van Prinses Margriet met Pieter van Vollenhove ontwierp Hekman een munt. Aan de voorzijde werd het aanstaande echtpaar getoond, de achterzijde liet de Grote of St. Jacobskerk te Den Haag zien.  

Penning naar aanleiding van de maanlanding

Naar aanleiding van de maanlanding kreeg Hekman de opdracht een gouden penning te ontwerpen. Rond de munt werd een actie georganiseerd die ten bate kwam van hartpatiënten. 

Penning naar aanleiding van het dertigjarig huwelijk van Prins Bernhard en Koningin Juliana

Op de voorzijde van deze door Hekman ontworpen penning waren de portretten van de Koningin en Prins te zien, de keerzijde toonde wapens der provincie, met in het midden de Koningskroon. 

Overige penningen

Overige penningen die Hekman vervaardigde waren van Erasmus, Wim Sonneveld, Prinses Beatrix en Prins Claus (huwelijk), professor P. Gerlings, Professor J. Groen en de herdenking van 25 jaar bevrijding. 

Daarnaast een nagedachtenispenning bij het overlijden van Prinses Wilhelmina,  een penning ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Rode Kruis en een munt ter ere van het derde eeuwfeest van het Korps Mariniers.  

Beeldhouwwerken

Troelstramonument

In 1955 werd een door Hekman vervaardigd beeld van Pieter Jelles Troelstra in Utrecht onthuld. De sculptuur was meer dan twee meter hoog en uitgevoerd in kalksteen.  

Helfrich monument

Bronzen portretbuste van luitenant-admiraal C.E.L. Helfrich, geplaatst aan de Admiraal Helfrichlaan in Utrecht. Dit beeld werd in 1969 onthuld door de kleinzoon van admiraal Helfrich. 

"Lente", beeldhouwwerk in Hilversum

Het kalkstenen beeld "Lente", dat in 1962 in Hilversum werd geplaatst, woog 2.500 kilo. Het gevaarte werd op de hoek van de Kamerlingh Onnes- en Lorentzweg neergezet. 

Fontein in Utrecht

Op het gazon voor Esplanade in Utrecht werd in 1951 een door Hekman vervaardigde fontein in de vorm van een zeemeermin geplaatst. 

Forensenplaquette Hilversum

Deze plaquette werd in 1947 op het station in Hilversum aangebracht ter gelegenheid van het feit dat de eerste elektrische treinen van Amersfoort naar Amsterdam reden. 

Eerbewijzen

Hekman ontving in december 1962 de B.J. Kerkhofprijs van het genootschap "Kunstliefde" (Utrecht) voor zijn werk in het algemeen en zijn inzending op de ledententoonstelling in het bijzonder. 

Hij was bestuurslid van de Vereniging van Beeldende Kunstenaars Maatschappij Arti et Amicitiae. Hier vindt u een interview met Hekman.


f