Dame in wit


Het monument aan de Frederik van Eedenweg in Bussum werd op 8 oktober 1949 onthuld. Het beeld is ontworpen door Nicolaas A. van der Kreek (zijn dochter, Greetje, stond model) en uitgevoerd in Franse kalksteen, die gehakt en gedeeltelijk gepolijst is.  De figuur is 2.40 meter hoog, 0.5 meter breed en 0.50 meter diep.

De tekst op de voorvoet luidt: "Voor de gevallenen: 1940-1950".

Met de afbeelding van de vrouwenfiguur had Van der Kreek de intentie om de verloofde of moeder van een voor het vaderland gesneuvelde vriend of zoon te symboliseren. De bloemen glijden af van de borst naar het graf en in de linkerhand symboliseert het verzetskruis de strijd die de vele offers van haar vroegen. 

Het beeld wordt in de volksmond "de bruid van Bussum" genoemd en is omringd door taxushagen.   

Calamiteiten in Bussum tijdens de oorlog

In Bussum vonden tijdens de oorlog onder meer de volgende calamiteiten plaats:

  • Het bombardement van Hotel Bosch van Bredius. De Duitsers waren toen al vertrokken. In de dubbele villa aan deVerzetsmonumentdame overkant  woonde de familie Bouvy van de zoutfabriek te Muiden. Mevrouw Bouvy en haar vierjarig dochtertje Leontien werden levend onder het puin weggehaald. Meneer Bouvy kwam samen met  drie andere kinderen om het leven. In een aanpalende villa werden de grootvader, grootmoeder en een huisgenoot dood aangetroffen.
  • Het bombardement van Hotel Jan Tabak op Goede Vrijdag 1945. Op die datum vielen als gevolg daarvan ook enkele bommen op de Katholieke Begraafplaats.
  • Een munitietrein ontplofte op 30 november 1944. De trein stond in het Naardermeer. De Duitsers waren erachter gekomen dat de trein door de Geallieerden  beschoten zou worden, trokken deze toen op tot achter de huizen aan de Juliana van Stolberglaan. Toch werd de trein toen alsnog beschoten, waardoor de wijk veel schade opliep aan ramen en daken.

Bronvermelding

  • De gegevens van de calamiteiten in Bussum zijn ontleend aan het getuigenis van mevrouw P. Jagers Vermeulen