Inleiding

Het bronzen beeld "Atlanta", geplaatst bij de Kom van Biegel, is in 1976 vervaardigd door Nicolaas  (Nic) Jonk (1928-1994).

Het kunstwerk verving een eerder geplaatst stenen beeldje van de Kleine Johannes, ontworpen door  Margot Engelchor-Heldring in 1950, dat meerdere malen werd beschadigd en in 1974 uiteindelijk totaal vernield. 

Nic Jonk: opleiding en vroege loopbaan

Jonk was vlak na de Tweede Wereldoorlog als tekenaar werkzaam bij een reclamebureau in Amsterdam maar volgde 's avonds lessen aan de kunstnijverheidsschool (bij Wessel Couzijn, in modeltekenen en beeldhouwen).  Hij begon vervolgens met de opleiding tot beeldhouwer aan de Academie voor Beeldende Kunsten (bij professor V.P.S. Esser). 

Jonk vestigde zich in 1956 als beeldhouwer in Amsterdam maar zette in 1965 in Groot Schermer een eigen beeldentuin op. Hij stond bekend als kunstenaar die vooral plastische beeldhouwwerken, in brons, vervaardigde.

Jonk haalde zijn inspiratie met name uit de kunstwerken van Mailol, Renoir, Rodin en Bourdelle en werd vooral geïnspireerd door de vormen van de vrouw en water. 

Aldus waren walvissen, vrouwen en mythische figuren de meest voorkomende elementen in zijn werk. Een van zijn bekendste bewonderaars was Prinses Beatrix. Zelf zei Jonk hierover: "Technisch gesproken zoek ik naar een mooie gesloten vorm. Daarom zie je bij vroegere beelden die wolken onderaan, dan is het weer dicht. De lichtval is belangrijk. 

Ik wil prachtige dingen maken die het oog strelen, heel simpel". Vanaf 1987 was hij ook actief als schilder. 

Speciale opdrachten

Jonk was een der eerste kunstenaars die zakelijke betrekkingen met een bedrijf onderhield. 

Zo ging hij met de firma Nashua Nederland de overeenkomst aan dat dit bedrijf gedurende drie jaar de beschikking kreeg over een deel van de collectie van Jonker voor een tentoonstelling in het sprookjespark "Land van Ooit" in Drunen. 

Hij exposeerde regelmatig in de Verenigde Staten en gaf daar ook les aan de Universiteit van Berkeley. 

De sculpturen van Jonk vonden uiteindelijk hun weg naar vele plaatsen in binnen- en buitenland. In Nederland stonden op een gegeven moment meer dan 150 beelden in de publieke ruimte. Voorbeelden hiervan zijn onder meer Jonas en de walvis (Bergen op Zoom), Nereus op Zeepaard (Berlagebrug in Amsterdam) en Moeder en kind in Amstelveen. 

Jonk overleed op 11 oktober 1994 op 66-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Alkmaar aan kanker. Tot vlak voor zijn dood werkte hij nog aan een boek over zijn leven en werk. De beeldentuin en galerie in Grootschermer werden overgenomen door zijn zoon. 


 

f