Van Houten 4


Beschrijving

Het pand, een winkel annex woonhuis, op de Stationsweg nummer 2, werd in 1902 in art-nouveau-stijl onder architectuur van W. Wiggers de Vries gebouwd.

De grote tegeltableaus met afbeeldingen van Van Houten cacao vormden een reclame voor de producten die  winkeleigenaar Van der Veen verkocht. Van Houten 2

Henri L. van der Veen, banketbakker en kok,  was de eerste winkelier die in dit pand een zaak had, en hij is ook de persoon geweest die opdracht tot de bouw van het huis gegeven heeft.  

Van der Veen bezat al eerder, rond 1893,  een zaak in gebak,  ijs, comestibles en kokerijwaren aan de Brinklaan, schuin tegenover de Rooms-Katholieke Kerk. Daarvoor was hij eigenaar van eenzelfde soort nering aan de Heerenstraat, die hij overnam van de winkelier Van Bemmel. Hij noemde zich indertijd confiseur en cuisinier.

Van der Veen verkocht uiteindelijk in 1913 zijn winkelpand aan A.H. Bongertman, die er een sigarenzaak in vestigde, welke pas in 1943, twee jaar na Bongertmans dood, geliquideerd werd.

Na de Tweede Wereldoorlog bevolkten vooral horeca-ondernemingen het statige pand, waaronder Bier und Weinstube Zum Holtzkopf en later Café De Houten Kop en tapasbar Pulp. Anno 2016 is Stationsweg nummer 2 in gebruik als Italiaans restaurant "Spaghettiamo".