Mary Pos

 


Vroege jaren

Maria (Mary Pos (Zaandam, 26 juli 1904 - Bussum, 28 december 1987) was een schrijfster van reisverhalen, interviews en boeken. Haar vader, een zakenman, reisde veel tot hijlater het evangelie in Noord-Holland ging verspreiden onder landarbeiders.

Pos woonde onder meer in Purmerend, Haarlem, Scheveningen, Den Haag, Rijswijk en Bussum. Als schrijfster debuteerde ze op 13-jarige leeftijd met een kerstverhaal. Toen Pos zestien was begon ze aan een loopbaan P1370323 als secretaresse,  achtereenvolgens bij een reclamebureau en een advocatenkantoor. Vanaf die tijd publiceerde ze geregeld verhalen. In 1931 verscheen haar eerste jeugdroman "Daden" en werd ze bestuurslid van het Verbond van Christelijke Letterkundige Kringen. 

Gedurende deze periode ondernam Pos diverse reizen. In 1936 interviewde ze in ItaliĆ« Mussolini, die haar aanbood Hitler te ondervragen. Dat weigerde ze omdat hij vijandig zou staan tegenover de kerk. P1370325 Na de oorlog werd Pos een tijd beschuldigd van collaboratie met de Duitsers. Maar omdat zij nooit lid was geweest van de Cultuurkamer waren er voor Pos geen consequenties aan verbonden.    

Na de rehabilitatie hervatte Pos haar werkzaamheden en gaf lezingen over onder meer Peru, de Inca's en Zuid-Afrika. Een van haar favoriete onderwerpen was het werk van Pa van der Steur in IndiĆ«. Met premier Colijn kon ze goed overweg. In deze periode hervatte ze ook het schrijven van boeken. 

Werk, huwelijken en overlijden

Voor haar reizen liet ze zich onder meer door de KLM sponsoren en voor Heineken maakte ze advertenties. In bepaalde kringen was ze niet geliefd vanwege haar boek over dr. Verwoerd, waarin ze de apartheidspolitiek in Zuid-Afrika verdedigde. 

Pos verbleef vanaf november 1959 in Bussum op de Frederik van Eedenweg nummer 11. Vanuit haar villa, "Maryposa" genaamd, keek zij uit over het Mouwtje

Pos overleed in december 1987 in het Diaconessenhuis in Naarden en werd in besloten kring begraven op de Algemene Graf Begraafplaats in Bussum. In het graf liggen ook haar twee echtgenoten.  Professor dr. Eber Malcolm Carroll (Coldwater, 13 maart 1893 - Bussum, 28 december 1959) was een Amerikaanse hoogleraar geschiedenis aan de Duke University (1933-1959).

Met hem was ze drie maanden getrouwd toen hij overleed aan een hartaanval. Haar tweede echtgenoot was weduwnaar Ernest William Dowdeswell (26 september 1904 - Bussum, 02 februari 1990), een Engelse ingenieur die werkte voor de Undersea Cable and Wireless Company.  

Het archief van Pos kwam later in handen van de Gemeentelijke Openbare Bibliotheek Heemstede. Haar rapportagefoto's werden ondergebracht bij het Nederlands Foto- en Grafisch Centrum in Haarlem (later Nationaal Archief in Den Haag). De Mary Pos-tulp is naar haar vernoemd.