Villa 1934

Levensloop

Lambertus Yntema (Wonseradeel, 28 maart 1870 - Bussum, 20 augustus 1932) vertrok na zijn middelbare schooltijd naar Groningen om aldaar aan de Rijksuniversiteit wis- en natuurkunde te gaan studeren. Hij promoveerde in 1909 op de dissertatie "On the bridges of the sky and the total amount of starlight: an experimental study". 

Na zijn promotie was Yntema achtereenvolgens werkzaam als leraar aan de Landbouwschool te Groningen, de HBS te Meppel, het Christelijk Gymnasium in Den Haag en het gymnasium en de HBS te Breda. Yntema werd uiteindelijk in 1918 benoemd tot directeur van de Christelijke HBS in Leeuwarden. 

In Leeuwarden bepaalde hij zich niet slechts tot die functie maar was daarnaast gedurende vijf jaar actief als secretaris van de Evangelisatievereniging "De Bijbel", voorzitter van de Nederlands-Hervormde Schoolvereniging, bestuurslid van het Friesch Genootschap en lid van het kiescollege der Nederlands-Hervormde Gemeente. 

Over zijn werk in Leeuwarden schreef de voorzitter van de Christelijke HBS bij zijn afscheid in 1931: "Yntema heeft getracht een persoonlijkheid onder u te zijn. Heeft dit mogen zijn door Gods genade. U was altijd een waardig leider, die ook bestuur en commissie van toezicht op hun plicht wist te wijzen. Altijd was u bezig met uw school. Voor u gold niet: "zo kan het" maar "zo moet het"". 

Zijn positie in Leeuwarden verruilde Yntema op 4 november 1931 voor die van rector aan het Christelijke Lyceum in Bussum, waar hij dr. J. Spijkerboer opvolgde. Hij ging in die tijd  aan de Meentweg wonen. 

Na zes maanden zijn nieuwe functie bekleed te hebben werd Yntema ernstig ziek en overleed in de vroege ochtend van zaterdag 20 augustus 1932 op 62-jarige leeftijd aan maagkanker. Hij werd op dinsdag 23 augustus om 14,00 uur begraven op de Algemene Begraafplaats. Tijdens de plechtigheid waren alle leraren, leerlingen en curatoren van het Christelijke Lyceum aanwezig. 

Yntema was getrouwd en had drie kinderen.