Bouw van het diakonessenhuis

Het Diaconessenhuis met zusterhuis, gelegen aan de Amersfoortse Straatweg te Naarden, werd in 1939 ontworpen door architectenbureau J. en T. Stuivinga te Zeist en uitgevoerd door aannemers Te Pas en Gebben te Naarden. Dat was in opdracht van de Stichting Diaconessenarbeid in Bussum en diende als vervanger van  het ziekenhuis aan de Graaf Wichmanlaan in Bussum. De tuin werd ontworpen door D. Haspels.   

Het nieuw te bouwen diaconessenhuis zou plaats gaan bieden aan ruim tachtig patiënten en de indeling was als volgt: de benedenverdieping omvatte de ziekenzalen met aan de zuidzijde een terras.

Daarnaast waren hier de de badkamers, de keukenafdeling, poliklinieken, laboratoria, apotheek en andere zaken te vinden. 

Op de eerste verdieping bevonden zich de kamers van de patiënten der eerste en tweede klasse en een (protestantse) kapel, terwijl de operatiekamers zich in de noordvleugel bevonden. 

Het ziekenhuis was door een smalle gang met het zusterhuis verbonden en rond het gebouwencomplex bevond zich een ruime tuin ten behoeve van herstellenden. In het souterrain was ruimte gemaakt voor de rouwkamers en elektrische apparaten als cv-ketels. 

De kosten van de inrichting, 50.000 gulden, werden bijeengebracht door middel van een speciale inzameling. Burgemeester van Naarden, Slotemaker de Bruine, legde uiteindelijk op 1 juli 1939 de eerste steen. 

Latere periode

De opening van het diaconessenhuis in Naarden vond plaats op zaterdag 12 oktober 1940. De openingsplechtigheid werd bijgewoond door de colleges van B&W van de gemeenten Naarden, Bussum, Huizen en Muiden en predikanten en artsen uit de buurt. 

Het openingswoord werd gesproken door de voorzitter der vereniging voor diaconessenarbeid  Ir. A.A. Oosting. 

In 1973 werd bij het Ministerie voor Volksgezondheid en Milieu een aanvraag ingediend voor de bouw van een streekziekenhuis met een capaciteit van 550 bedden. Deze aanvraag werd zeven jaar later gehonoreerd maar in 1982 werd door het Ministerie bepaald dat er maar plaats mocht komen voor 450 bedden. 

Pas op 11 december 1990 werden de ziekenhuizen Diaconessenhuis (Naarden), St. Janziekenhuis (Laren), Hoog Laren en het Majellaziekenhuis in Bussum samengevoegd tot Streekziekenhuis Gooi-Noord en het Diaconessenhuis opgeheven. 

Op de plek van het voormalige Diakonessenhuis is anno 2018 verpleeghuis Naarderheem gevestigd. 

Bekende patiënten

  • Evert Vermeer, voorzitter PvdA, overleed in mei 1960 in het Diaconessenhuis
  • Componist Frank Martin overleed in november 1974 in het Diaconessenhuis
  • Kleinkunstenares Heintje Davids overleed in februari 1975 in het Diaconesenhuis