Karnemelksloot


Inleiding

Naarden is diverse malen in de historie, onder meer door de Spanjaarden en Fransen, aangevallen en bezet. Voor kunstenaars zijn deze gebeurtenissen een inspiratiebron geweest voor vele schilderijen.

Onderin kunt u een aantal voorbeelden zien van schilderijen, waarbij de stad Naarden centraal stond.

Een bekende schildering, voorstellende de plundering van de Vesting Naarden en de moord op haar burgerij door de Spanjaarden in 1572, was van de hand van Eppo Doeve (1907-1981) en indertijd te zien in het stadskantoor van Naarden.

Een andere bekende schilder, die veel werken aan de strijd om Naarden gewijd heeft,  was Pieter Gerardus van Os (1776-1839), die langere tijd in deze omgeving verbleef en in de rang van kapitein aan de belegering van Naarden deelnam.  


Eppo DoeveEppo Doeve. Plundering van de Vesting Naarden en de moord op haar burgerij door de Spanjaarden in 1572. 2KarnemelkslootKazematjePatrouillerende soldatenVrijwilligersWachtende landstormHet beschieten van Naarden vanaf een schans bij Kommerrust op 4 april 1814 Olieverf op doek 60 cm 80 cm door Pieter Gerardus van Os uit 1814Halve zool

f t