OBPnaarden11

 


Introductie

Dit monument op de Oude Begraafplaats Naarden werd in september 1950 onthuld en gedenkt de vele Joden uit Naarden, Bussum, Weesp, Laren, Blaricum en Huizen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven kwamen. 

Het monument bestaat uit een muur, waarop in steen verwerkt het Mageen Dawied uit smeedwerk in het midden en drie gedenkstenen, met in het Hebreeuws en Nederlands de inscripties: "Aan hen die werden omgebracht door de vijanden van Israël in de jaren 1940-1945 - Want deze onze God is eeuwig, hij voert ons tot over de dood."

Bij de openingsplechtigheid waren de burgemeesters en wethouders van Bussum, Naarden en Weesp aanwezig. Andere genodigden waren de opperrabijn A. Prins uit Amsterdam en vertegenwoordigers van de Stichting 40-45 en de Vereniging van ex-politieke gevangenen. OBPnaarden10

Onthulling van het monument

De voorganger van de Israëlitische Gemeente te Bussum, S. van Gelder, zong tijdens de bijeenkomst het "Tjidouk Hadiem" (Rechtvaardiging van de Rechtspraak).  

Vervolgens besprak de voorzitter van de Israëlitische Gemeente J.M. Con in zijn rede de wreedheid der bezetter, die aan zes miljoen Joden het leven had gekost. Van de 60.000 Nederlandse Joden keerden slechts 20.000 terug. 

Daarnaast herdacht hij de strijd der Joden om Israel, een strijd die zij gewonnen hadden en waardoor Israël een belangrijke staat in de wereld was geworden. 

De kleindochters van de oud--voorzitter van de Gemeente Bussum, de heer Zeehandelaar, die gesneuveld was, onthulden het monument. Opperrabijn Prins zei in zijn toespraak dat men ondanks alles de geest der Joden nooit had kunnen uitroeien. Na een gebed werd de plechtigheid afgesloten met een melodie uit de Sjofar. 

 


f t