Comeniuslaan Naarden


Korte geschiedenis

Dit gebouw, tegenwoordig Rijksmonument, aan de Comeniuslaan 10 in Naarden werd in 1915 gebouwd. Het pand was ontworpen door de Amsterdamse architect J.P.W. Breling  in opdracht van Antonius Jacobus Weurman, eigenaar van een sigarettenfabriek en handelsman. 

Weurman tekende in 1896 een akte,  waarin hij samen met zijn partner, Jan Samuel van Zutphen, een vennootschap voor het verwerken van tabak en de handel in tabak en aanverwante artikelen opzette.

In 1915 mondde deze handel uit in de bouw van een eigen fabriek aan de Comeniuslaan 10 in Naarden, waar tabak verwerkt werd tot sigaretten.  Weurman noemde zijn fabrieMoskee 4kspand aan de Comeniuslaan Palazzo. Dat is dus niet de naam van het merk sigaretten dat geproduceerd werd.

Nadat de fabriek operationeel werd betekende dit een gunstige wending voor de werkgelegenheid in het Gooi daar er veel pluk- en pakmeisjes gevraagd werden.

Dat aan de selectie niet genoeg aandacht besteed werd bleek toen in 1918 vier minderjarige fabrieksmeisjes voor de rechtbank moesten verschijnen op verdenking van diefstal van sigaretten uit de fabriek en heling van de gestolen waar in Amsterdam.

Weurman, die zelf op nummer 10 woonde, overleed op 29 juli 1936 op 67-jarige leeftijd in Bussum.

Het gebouw

De Moorse details  van het gebouw refereren aan de Oosterse oorsprong van de sigaret, het Ottomaanse Rijk. Het bouwwerk is opgetrokken uit witte steen en heeft rode daken. Het bevat een minaret, uivormige muuropeningen en bekroningen en maansikkels. Het vloeroppervlak bedraagt 510 vierkante meter, verdeeld over twee verdiepingen.

Nadat Weurman het pand verkocht kwam het achtereenvolgens in handen van een leer- en tassenproducent, een horecagroothandel en een reclamebureau. In 1997 werd het gebouw gekocht door de Duitse tabaksfabrikant en sigaretten-importeur Reemtsma.

In 1980 werd het gebouw geheel verbouwd en in 2006 gerenoveerd. Het huisde hierna een poosje een Spa- en Beautycentrum, dat kort hierop failliet ging en is anno 2018 tehuis van een yoga-centrum.

Zie ook


 

 

f t