Loopbaan

Nicolaas Hermanus Bergsteijn (Naarden, 4 oktober 1919 - gefusilleerd, Woeste Hoeve, 8 maart 1945) was een Nederlands dienstplichtig sergeant der infanterie van het Nederlandse leger en verzetsstrijder, postuum onderscheiden met het Kruis van Verdienste.

Bergsteijn, in het civiele leven ambtenaar van de gemeentesecretarie van beroep, werd bij Koninklijk Besluit van 5 december 1952 postuum begiftigd met het Kruis van Verdienste.

Dat was omdat hij zich in verband met de vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheidde en daarmee het vaderland gediend had als lid van de verzetsgroep Dobbe in Overijssel, die zich bezig hield met sabotage, zogenaamde "droppings" van wapens, hulp aan geallieerde agenten en aan leden van vliegtuigbemanningen.

Activiteiten bij de verzetsgroep Dobbe

Bergsteijns voornaamste taak aldaar was het verzorgen van de inlichtingendienst, waarvoor hij in nauw contact stond met een in Nederland gedropte agent van het Bureau Inlichtingen te Londen.

Hij maakte aldus onderdeel uit van de Radiodienst van de Raad van Verzet van Jan Thijssen.

In het begin van 1945 werd hij verraden en op 8 maart 1945 bij de Woeste Hoeve, samen met Thijssen, gefusilleerd. Dat was als vergeldingsmaatregel voor de aanslag op de leider van de SS in Nederland, H.A. Rauter.

De naam van Bergsteijn staat op het verzetsmonument te Woudenberg en de Bergsteijnhof in Amersfoort is naar hem genoemd.

Zie ook / meer informatie