Inleiding

Het winkelpand met toren op Brediusweg 1 in Bussum werd in 1926 onder architectuur van de Larense architect H.F. Sijmons, in de stijl van de Amsterdamse School, gebouwd.

Voor die tijd was op deze plek de Bussumse houthandel van J.G. Schreuder gevestigd.

De opvallende toren was ingedeeld in drie kamers, een badkamer, een keuken, een  grote hal en zolder met zolderkamertjes. Dit alles, met een uitzicht over geheel Bussum als toegift, werd in 1932 voor een bedrag van 750 gulden per jaar te huur aangeboden. Er was echter niet veel animo voor dit aanlokkelijke aanbod, zodat de huurprijs al na zes maanden daalde naar 600 gulden jaarlijks.

Nadat het pand werd opgeleverd was het eerst in het bezit van de familie Snel en vervolgens vestigde zich hier de kruidenier J.J. van Vliet (1930), die zijn zaak "Del Monte" noemde. Van Vliet was naast kruidenier ook postzegelverzamelaar, maar aan deze hobby kwam een einde toen hij zijn zegels in 1936 in de uitverkoop en zijn zaak van de hand deed. Dat was aan zijn zoon, die de naam Del Monte al snel liet vallen.

Aldus veranderde de delicatessenzaak in een comestibleshandel (zaak voor fijne eetwaren), die dus werd uitgebaat door J. van Veen junior. Hij verkocht zijn zaak in de loop der tijd aan de heer van Heijningen. In de jaren zestig ging de winkel weer in andere handen over en werd toen bezit van de familie Jolen, die er weer een delicatessenzaak vestigde.

Het pand als jongerencentrum

Begin jaren tachtig besloot de Gemeente Bussum, die het pand in 1978 verwierf,  in haar onmetelijke wijsheid er een jongerencentrum met al haar problematiek te vestigen. Dat was eerst "'t Krogt" (20 december 1983, eerder op de Landstraat gevestigd) en later "Opsessie" en "Kameleon". 

Hiertoe vond een uitbreiding van het ooit zo eerbiedwaardige pand naar achteren plaats. Met name 't Krogt maar ook Opsessie stonden in hun tijd bekend om de levendige handel in softdrugs.  

Opsessie verkreeg daarnaast landelijk bekendheid door de optredens van  alternatieve en obscure popgroepen.

Op 28 maart 2008 veranderde Brediusweg 1 weer van bestemming en werd getransformeerd tot filmhuis, met twee zalen en een grand café, wat zij tot op de dag van vandaag (2016) gebleven is. Inmiddels heeft het pand ook een nieuwe naam,  Brug van Bredius, gekregen.

Wat naamgever Abraham Bredius (1855-1946), Rembrandtkenner en mecenas, van dit alles gedacht zou hebben is niet bekend.


 

 

Zie ook

f